Czym jest sezam i jak go uprawiać?

Sezam jest produkowany komercyjnie w warunkach pustynnych, więc kiedy mówimy, że jest odporny na suszę, to naprawdę o to nam chodzi. W rzeczywistości jest to klucz do sukcesu w przypadku nasion sezamu, jak nakreślimy w poniższym przewodniku, jak uprawiać sezam z nasion. Sezam jest corocznym tropikalnym ziołem, które dorasta do około 60cm wysokości. Jego liście promieniują z łodygi, która ma kwadratowy przekrój poprzeczny.

Czas uprawiania sezamu

Siać nasiona w pomieszczeniach na 4 do 6 tygodni przed ostatnimi mrozami. Przesadzić pod przykryciem w podobnym okresie po ostatniej dacie mrozu. Zdejmij osłonę od połowy maja do początku czerwca, kiedy temperatury w nocy będą cieplejsze. Dni do osiągnięcia dojrzałości zaczynają się od daty przesadzenia, ponieważ nasiona te nie reagują dobrze na bezpośredni wysiew.

Początek 

Lekko przykryć nasiona sterylizowaną, bezglebową mieszanką startową i utrzymywać w stanie wilgotnym aż do kiełkowania. Nie należy przechowywać nasion w bardzo wilgotnym środowisku i nie należy nadmiernie ich podlewać. Po wykiełkowaniu należy ograniczyć podlewanie do jednego razu w tygodniu, aż do czasu przesadzenia. Optymalna temperatura gleby do kiełkowania: 21°C.

Uprawa

Jeśli zostaną podjęte kroki w celu zwiększenia ciepła w roślinach i wokół nich, będą one bardziej produktywne. Spróbuj przesadzić je na wzniesione podłoże lub przykryć glebę czarną plastikową folią. Nie należy nawozić roślin sezamowych i nawadniać kropelkowego, ponieważ może je to wysuszać. Sadzić dość gęsto w rozstawie 15cm, w rzędach szerokich na 60-45cm. Sezam będzie nadal kwitnąć i produkować nasiona do końca lata. Spodziewaj się kwitnienia do szczytu w lipcu i sierpniu.

Bulwiaste kwiaty rośliny sezamowej są bardzo atrakcyjne dla pszczół miodnych i podobno produkują jedne z najlepszych gatunków miodu. Rośliny są stosunkowo samo-rodne, więc gdy kwiaty się otworzą, nasiona są już zapłodnione. Nasiona są produkowane w strąkach, które pojawiają się wzdłuż łodygi.

Zbiór

Pod koniec sierpnia, niektóre strąki w pobliżu dna łodygi (pierwsze kwiaty, które się otworzyły) mogą zacząć wykazywać oznaki dojrzałości. Po osiągnięciu dojrzałości, strąki zaczynają się rozdzielać. Nie przejmuj się, jeśli się to nie dzieje. Zanim nadejdzie wilgotna pogoda, odetnij łodygi u podstawy i zbierz je do wyschnięcia w jakimś płaskim miejscu – powieszenie ich spowoduje, że nasiona po prostu wypadną, gdy strąki wyschną. Gdy rośliny wyschną, liście ciemnieją, a u podstawy łodygi otwierają się do góry, dając więcej strąków. Gdy większość strąków się otworzy, należy je rozbić o boki wiadra, aby zebrać suche nasiona. Na tym etapie nasiona są jadalne i bardziej odporne na zepsucie. Mogą być również pieczone, prasowane na olej lub mielone na masę zwaną tahini.

Każda z roślin sezamowych produkuje dość dużo nasion, ale ich masa jest niewielka. Z rzędu o długości 10 stóp, szerokości 2,5 stopy, spodziewamy się zebrać około 425 g nasion.