Dieta zasadowa opiera się na założeniu, że zastąpienie pokarmów kwasotwórczych pokarmami zasadowymi może poprawić twoje zdrowie. Zwolennicy tej diety twierdzą nawet, że może pomóc w walce z poważnymi chorobami, takimi jak rak.
Ten artykuł analizuje naukę stojącą za dietą alkaliczną.
Jaka jest dieta zasadowa?
Dieta zasadowa jest również znana jako dieta kwasowo-zasadowa lub alkaliczna dieta popiołowa. Przesłanką jest to, że Twoja dieta może zmienić wartość pH – indeks kwasowości lub zasadowości – Twojego organizmu.
Twój metabolizm – przemiana jedzenia w energię – jest czasami porównywany do ognia. Oba obejmują reakcję chemiczną, która rozkłada stałą masę. Jednak reakcje chemiczne w twoim ciele zachodzą w powolny i kontrolowany sposób.
Kiedy coś się pali, zostaje ślad popiołu. Podobnie, jedzenie, które jesz, pozostawia pozostałości „popiołu” zwane odpadami metabolicznymi. Te odpady metaboliczne mogą być zasadowe, obojętne lub kwaśne. Zwolennicy tej diety twierdzą, że odpady metaboliczne mogą bezpośrednio wpływać na kwasowość organizmu.
Innymi słowy, jeśli jesz pokarmy, które pozostawiają kwaśny popiół, krew staje się bardziej kwaśna. Jeśli jesz pokarmy, które pozostawiają alkaliczny popiół, twoja krew jest bardziej alkaliczna.
Zgodnie z hipotezą kwaśny popiół jest uważany za podatny na choroby, podczas gdy popiół alkaliczny jest uważany za ochronny. Wybierając pokarmy bardziej zasadowe, powinieneś być w stanie odkwaszać i „alkalizować” swój organizm, poprawiając swoje zdrowie.
Składniki żywności, które pozostawiają kwaśny popiół, obejmują białko, fosforany i siarkę, a składniki alkaliczne to wapń, magnez i potas.
Niektóre grupy żywności są uważane za kwaśne, zasadowe lub neutralne:
- Kwaśne: mięso, drób, ryby, nabiał, jaja, zboża, alkohol
- Neutralne: naturalne tłuszcze, skrobie i cukry
- Alkaliczne: owoce, orzechy, rośliny strączkowe i warzywa
PODSUMOWANIE
Według zwolenników diety zasadowej odpady metaboliczne – czyli popiół – pozostałe ze spalania żywności mogą bezpośrednio wpływać na kwasowość lub zasadowość organizmu.
Regularne poziomy pH w twoim ciele
Omawiając dietę zasadową, ważne jest, aby zrozumieć pH. Mówiąc prościej, pH jest miarą tego, jak coś jest kwaśne lub zasadowe.
Wartość pH mieści się w zakresie 0–14:
- Kwaśne: 0,0–6,9
- Neutralne: 7.0
- Alkaliczne (lub zasadowe): 7,1–14,0
Wielu zwolenników tej diety sugeruje, aby ludzie monitorowali pH moczu, aby upewnić się, że jest zasadowy (powyżej 7) i niekwaśny (poniżej 7).
Jednak ważne jest, aby pamiętać, że pH różni się znacznie w twoim ciele. Podczas gdy niektóre części są kwaśne, inne są zasadowe – nie ma ustalonego poziomu. Twój żołądek jest wypełniony kwasem solnym, który nadaje mu pH 2–3,5, które jest silnie kwaśne. Ta kwasowość jest konieczna do rozbicia jedzenia.
Z drugiej strony ludzka krew jest zawsze lekko zasadowa i ma pH 7,36–7,44. Gdy pH krwi wykracza poza normalny zakres, nieleczone może być śmiertelne. Jednak dzieje się tak tylko w przypadku niektórych stanów chorobowych, takich jak kwasica ketonowa spowodowana cukrzycą, głodem lub spożyciem alkoholu.
PODSUMOWANIE
Wartość pH mierzy kwasowość lub zasadowość substancji. Na przykład kwas żołądkowy jest silnie kwaśny, podczas gdy krew jest lekko zasadowa.
Jedzenie wpływa na pH moczu, ale nie na krew
Niezwykle ważne dla zdrowia jest utrzymanie stałego pH krwi. Gdyby wykraczało poza normalny zakres, twoje komórki przestałyby działać, a nieleczony umarłbyś bardzo szybko. Z tego powodu Twój organizm ma wiele skutecznych sposobów, aby dokładnie regulować równowagę pH. Jest to znane jako homeostaza kwasowo-zasadowa.
W rzeczywistości jest prawie niemożliwe, aby żywność zmieniała wartość pH krwi u zdrowych ludzi, chociaż w normalnym zakresie mogą wystąpić niewielkie wahania. Jednak jedzenie może zmienić wartość pH moczu – chociaż efekt jest nieco zmienny.
Wydalanie kwasów z moczem to jeden z głównych sposobów regulacji pH krwi przez organizm. Jeśli zjesz duży stek, Twój mocz będzie bardziej kwaśny kilka godzin później, gdy organizm usunie metaboliczne produkty przemiany materii z organizmu. Dlatego pH moczu jest słabym wskaźnikiem ogólnego pH ciała i ogólnego stanu zdrowia. Wpływ na to mogą mieć również czynniki inne niż dieta.
PODSUMOWANIE
Twoje ciało ściśle reguluje poziom pH krwi. U zdrowych ludzi dieta nie wpływa znacząco na pH krwi, ale może zmieniać pH moczu.
Kwasotwórcza żywność a osteoporoza

Osteoporoza jest postępującą chorobą kości charakteryzującą się zmniejszeniem zawartości mineralnej kości. Jest to szczególnie częste u kobiet po menopauzie i może drastycznie zwiększyć ryzyko złamań.
Wielu zwolenników diety alkalicznej uważa, że aby utrzymać stałe pH krwi, organizm pobiera minerały alkaliczne, takie jak wapń, z kości, aby buforować kwasy z pokarmów kwasotwórczych, które spożywasz.
Zgodnie z tą teorią diety kwasotwórcze, takie jak standardowa dieta zachodnia, powodują utratę gęstości mineralnej kości. Ta teoria jest znana jako „hipoteza kwasowo-popiołowa osteoporozy”.
Jednak ta teoria ignoruje funkcję nerek, która ma fundamentalne znaczenie dla usuwania kwasów i regulacji pH organizmu. Nerki wytwarzają jony wodorowęglanowe, które neutralizują kwasy we krwi, umożliwiając organizmowi ścisłe kontrolowanie pH krwi.
Twój układ oddechowy jest również zaangażowany w kontrolowanie pH krwi. Kiedy jony wodorowęglanowe z nerek wiążą się z kwasami we krwi, tworzą dwutlenek węgla, który wydychasz, oraz wodę, którą wydalasz.
Hipoteza kwasowo-popiołowa pomija również jeden z głównych czynników wywołujących osteoporozę – utratę białka kolagenu z kości. Jak na ironię, ta utrata kolagenu jest silnie związana z niskim poziomem dwóch kwasów – kwasu ortokrzemowego i kwasu askorbinowego lub witaminy C – w Twojej diecie.
Należy pamiętać, że dowody naukowe łączące kwas w diecie z gęstością kości lub ryzykiem złamań są mieszane. Podczas gdy wiele badań obserwacyjnych nie wykazało żadnego związku, inne wykryły istotną zależność. Badania kliniczne, które wydają się dokładniejsze, wykazały, że diety kwasotwórcze nie mają wpływu na poziom wapnia w organizmie.
Jeśli już, diety te poprawiają zdrowie kości poprzez zwiększenie retencji wapnia i aktywację hormonu IGF-1, który stymuluje naprawę mięśni i kości. W związku z tym dieta wysokobiałkowa, kwasotwórcza prawdopodobnie wiąże się z lepszym zdrowiem kości – a nie gorszym.
PODSUMOWANIE
Chociaż dowody są mieszane, większość badań nie potwierdza teorii, że diety kwasotwórcze szkodzą kościom. Białko, kwaśny składnik odżywczy, wydaje się nawet korzystne.