Zdrowy omlet – przepis na pyszne i zdrowe śniadanie

Weekendowy brunch nie byłby kompletny bez omletu. Jest to jedno z najbardziej elastycznych dań i można je przyrządzić na różne sposoby.

I choć doskonale nadaje się na brunch, to jest również doskonałym rozwiązaniem na śniadanie, lunch lub kolację. Prawidłowo przygotowane, są puszyste i miękkie, a przy kilku drobnych zmianach – mogą być naprawdę zdrowe.

Lubię omlety, które nie są zbyt wyraźnie jajeczne, a które są wypełnione mnóstwem warzyw. Mąż uwielbia omlety, które są bardziej tradycyjne, z kilkoma warzywami i ziołami, które nadają im konsystencję i smak.

Kiedyś przygotowanie omletu mnie przerażało – wydawały się tak trudne do doskonałego przygotowania. Ale dzięki mojej nowej współpracy z CookingLight, mam teraz dostęp do ich przepisu na doskonały omlet – którym chętnie się z wami wszystkimi podzielę!

Jak zrobić zdrowy omlet? 4 kroki do sukcesu

Przygotowanie: Połączyć w małej misce odrobinę soli, odrobinę pieprzu i dwa jajka (lub trzy białka jaj) oraz (opcjonalnie – 1 łyżka niskotłuszczowego mleka). Mieszać z trzepaczką, aż do momentu wymieszania (nie przelać).

Etap 1: Podgrzać 8-calową nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Roztopić 1/2 łyżki masła (lub 1/2 łyżki oliwy z oliwek) na patelni; wymieszać do obtoczenia. Dodaj mieszankę jajeczną do patelni; gotuj przez 60 sekund lub do momentu, gdy jajka staną się konsystencją bardzo miękkiej jajecznicy (środek nadal będzie wyglądał na mokry), ciągle mieszając gumową łopatką. Kluczem jest tu ciągłe i energiczne mieszanie jajka, aby uzyskać jak najmniejszy skrzep. Odchylić patelnię podczas mieszania, aby nieugotowane jajko wypełniło wszelkie dziury.

Etap 2: Gdy jajko będzie miało taką konsystencję jajecznicy, należy przełożyć łopatkę dookoła krawędzi i pod omletem, aby poluzować je z patelni. Wepchnij jeden koniec omletu na przednią wargę patelni.

Krok 3: Drugi koniec omletu przewróć w kierunku wargi, aby zamknąć omlet, albo możesz go po prostu złożyć na pół.

Krok 4: Odwróć się na talerz, zszyj stronę w dół.

Jeśli zrobisz ten przepis  na zdrowy omlet z 2 zwykłymi jajkami, będzie miał 160 kalorii, 11g tłuszczu, 12,6g białka i 0g błonnika. Jeśli zrobisz ten przepis z 3 białek, będzie miał 100 kalorii, 4g tłuszczu i taką samą ilość białka i błonnika (~12-13g, 0g). 

Powyższy przepis tworzy omlet w klasycznym francuskim stylu. Jednak można go również wymieszać, dodając warzywa – jak ten omlet w stylu zachodnim lub ten indyjski omlet z przyprawami. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jak zrobić zdrowy omlet, który będzie smaczny, sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne akcesoria.

Narzędzia kuchenne, których używałem do tego przepisu:

  • Naprawdę wspaniała omletowa patelnia jak ta z Calphalon
  • Łopatka, która jest zrobiona do przerzucania jaj jak ta.
  • Osobiście lubię robić omlety z odrobiną mleka, 3 białkami jaj i odrobiną żółtka dla koloru i smaku.