Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na ciasto czekoladowe. Kiedy nie podoba mi się bezmączne ciasto czekoladowe lub ciasto czekoladowe z cukinii, mam ochotę na kawałek lub dwa tego zdrowego ciasta czekoladowego.
Zjadłam dość dużo „zdrowych” ciastek i nie zamierzam kłamać, byłam BARDZO rozczarowana. Wiele beztłuszczowych deserów lub wypieków ma skłonność do bycia gumowatymi i niezbyt przyjemnymi w jedzeniu, ale NIE to ciasto!
Ten zdrowy tort różni się od innych „zdrowych” ciast. Widzisz, jest zrobiony bez cukru, bez oleju, bez masła i bez mleka… ale nigdy tego nie powiesz!
Konsystencja jest DOKŁADNIE taka, jaką chcesz mieć w każdym dobrym cieście czekoladowym – wilgotna, puszysta i z delikatnym miękiszem. Smak też pasuje – słodki i pełen czekolady.
To może być najzdrowsze ciasto czekoladowe na świecie, ale Twoje kubki smakowe będą Cię oszukiwać!
Premia? Jest całkowicie wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. Aha, i ma mniej niż 100 kalorii na kawałek!
Jak zrobić zdrowe ciasto czekoladowe?
Żadnych wymyślnych mikserów ani sprzętu kuchennego – tylko jedna miska i łyżka do mieszania. Zauważysz, że ten przepis to ciasto trójwarstwowe. Wymienione składniki dotyczą jednego tortu, więc w razie potrzeby można je podwoić lub potroić.
Składniki
- Mąka uniwersalna – przystępna cenowo i prosta mąka. Jeśli chcesz zwiększyć jej zdrowotność, możesz użyć białej, pełnoziarnistej mąki uniwersalnej. Aby to zdrowe ciasto było bezglutenowe, używaj mąki bezglutenowej.
- Granulowany słodzik – każdy granulowany słodzik bez cukru i bez kalorii będzie odpowiedni. Wolę używać substancji słodzącej z owoców mniszka lub erytrytolu.
- Proszek kakaowy – użyj dobrej jakości proszku kakaowego i najpierw przesiej, aby upewnić się, że nie ma grudek. Aby uzyskać bogatsze ciasto czekoladowe, użyj ciemnego proszku kakaowego.
- Soda oczyszczona – nadaje ciastu trochę wzrostu i zakwaszenia.
- Sól – wzmacnia słodycz ciasta.
- Ocet jabłkowy – działa z sodą oczyszczoną, dzięki czemu nie trzeba używać jajek. Możesz także użyć białego octu, a nawet soku z cytryny.
- Ekstrakt z wanilii – niezbędny do każdego ciasta lub wypieku.
- Niesłodzony mus jabłkowy – sos jabłkowy zastępuje tłuszcz
- Woda – zamiast mleka używamy wody. Używaj wody o temperaturze pokojowej, nie ciepłej ani gorącej.
Instrukcje
Zacznij od zmieszania suchych składników w dużej misce. Następnie dodaj ocet jabłkowy, ekstrakt waniliowy i niesłodzony mus jabłkowy i wymieszaj, aż się połączą. Następnie dodaj wodę i bardzo dobrze wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Przełóż ciasto do formy do ciasta i piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie z tortu czysty. Pozostaw do ostygnięcia na patelni przez 10 minut, a następnie przełóż na ruszt do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu zamroź ciasto.